Zupę tajską jadłam kiedyś w restauracji jednak czegoś mi w niej brakowało.W moim wykonaniu zupa wyszła idealna , wyrazista w smaku , pikantna , o mocnym aromacie curry. Rozgrzewająca i syta.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 cebule
500ml. bulionu drobiowego
400ml. mleczka kokosowego
3 marchewki
1 papryczka chili
270g. pędów bambusa w zalewie wodnej
1 łyżka sosu sambal oelek
1 łyżka koncentratu lub pasty curry
2 łyżki curry w proszku
1 łyżeczka mielonego imbiru
sól , pieprz
olej do smażenia
200g.cienkiego makarony ryżowego nitki
Zupa tajska curry z kurczakiem na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew obieramy , kroimy w cienkie słupki , pędy bambusa odcedzamy z zalewy ( jeśli są w dość szerokich paskach przekrawamy na mniejsze) Papryczkę chili wraz z pestkami siekamy drobno.
2.W garnku zagotowujemy bulion z mleczkiem kokosowym , dodajemy warzywa gotujemy do miękkości.
3.Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek , myjemy , osuszamy.
Mięso kroimy w małą kostkę , cebulę siekamy drobno.
Na patelni rozgrzewamy olej smażymy pierś z cebulą doprawione 2 łyżkami curry na rumiano.
4.Zawartość patelni przekładamy do zupy.
Dodajemy koncentrat curry oraz sos sambal , doprawiamy imbirem , solą i pieprzem.
Mieszamy zupę ,wsypujemy makaron ryżowy , pozostawiamy na gazie do ugotowania się makaronu.
Komentarze