Od kilku lat zbieram płatki róży, która tak pięknie kwitnie na przełomie maja-czerwca. Jak dotąd wykonywałam z nich tylko konfiturę do pączków na zimę. Różane lody nie tylko wyszły pyszne, ale miały piękny, różany zapach.
Składniki:
Składniki:
- 3 łyżki cukru kryształu,
- 200 ml mleka,
- 3 żółtka,
- 250 ml śmietanki 30%,
- Łyżka soku z cytryny,
- 1 litr płatków różanych
1.Róże wraz z połową cukru miksujemy ( Np. Benderem). Powinno z tej ilości wyjść około 3 łyżki różanej konfitury. Dokładamy do niej sok z cytryny (wówczas róża nabierze wyrazistego koloru). Miksujemy.
Mleko zagotowujemy. Żółtka ubijamy na parze wraz z połową cukru na puszystą masę. Po ubiciu wlewamy do nich gotujące mleko. Całość jeszcze raz podgrzewamy na wolnym ogniu około 2 minuty, by zgęstniało. Masę mleczno-jajeczną studzimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy przestudzoną masę, a następnie różaną konfiturę. Dokładnie całość mieszamy.
Całość przekładamy do zamrażalnika. Po godzinie zamrażania należy przemieszać masę. Mieszanie powtarzać w kolejnych godzinach.
Komentarze