Różane lody

4.5 (142 ocen)

Od kilku lat zbieram płatki róży, która tak pięknie kwitnie na przełomie maja-czerwca. Jak dotąd wykonywałam z nich tylko konfiturę do pączków na zimę. Różane lody nie tylko wyszły pyszne, ale miały piękny, różany zapach.

Składniki:

  • Składniki:
    - 3 łyżki cukru kryształu,
    - 200 ml mleka,
    - 3 żółtka,
    - 250 ml śmietanki 30%,
    - Łyżka soku z cytryny,
    - 1 litr płatków różanych
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Różane lody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Róże wraz z połową cukru miksujemy ( Np. Benderem). Powinno z tej ilości wyjść około 3 łyżki różanej konfitury. Dokładamy do niej sok z cytryny (wówczas róża nabierze wyrazistego koloru). Miksujemy.

    Mleko zagotowujemy. Żółtka ubijamy na parze wraz z połową cukru na puszystą masę. Po ubiciu wlewamy do nich gotujące mleko. Całość jeszcze raz podgrzewamy na wolnym ogniu około 2 minuty, by zgęstniało. Masę mleczno-jajeczną studzimy.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy przestudzoną masę, a następnie różaną konfiturę. Dokładnie całość mieszamy.

    Całość przekładamy do zamrażalnika. Po godzinie zamrażania należy przemieszać masę. Mieszanie powtarzać w kolejnych godzinach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować