Pączki różane

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pyszne pączki z nadzieniem różanym.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • drożdże 3 dag
    mąka 0,5 kg
    żółtka 3
    połowa płaskiej łyżeczki soli
    kieliszek spirytusu
    1 łyżka masła
    mała paczka cukru waniliowego
    mleko szklanka (do wyrobienia ciasta)
    marmolada różana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pączki

Pączki różane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Do przesianej mąki dodajemy połowę płaskiej łyżeczki soli, cukier waniliowy, 1 łyżkę masła, 3 żółtka, pół szklanki mleka i kieliszek spirytusu. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy regulując mlekiem, do momentu kiedy będzie odchodzić od rąk. Tak wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę, przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki (oraz nadziewamy marmoladą różaną) i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju, usmażone układamy na ręczniczkach papierowych w celu osączenia z tłuszczu. Układamy na talerzu, posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować