Rosół z kaczki

5 (172 ocen)

  • 3 godz.

...

  • 3 godz.

Składniki:


  • 1 kaczka
    1 por
    2 marchewki
    1 mały seler
    1 pietruszka (korzeń)
    kilka podgrzybków
    2 łyżeczki lubczyku
    2 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka estragonu
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    kilka ziarenek czarnego pieprzu
    2 ziarenka jałowca
    sól ,pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rosół z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę oczyścić ,włożyć do garnka i zalać zimną wodą (tak aby zakryła kaczkę). Zagotować ,zebrać szumowiny ,posolić i dodać ziele angielskie ,liście laurowe ,pieprz ziarnisty ,jałowiec ,obraną marchew ,seler ,pietruszkę i pora. Gotować na małym ogniu ok 1 godziny. Po tym czasie dodać resztę przypraw oraz czosnek. Gotować do miękkości mięsa. Wyjąć warzywa i pokroić w kostkę ,dodać pod koniec gotowania. Doprawić solą oraz pieprzem. Podawać gorący z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować