Rosół na 4 rodzajach mięsa z dodatkiem kapusty włoskiej

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Zrobiłam rosół prawie królewski, taki które robiły nasze babcie i prababcie.
Do gotowania rosołu użyłam 4 rodzaje mięsa, dużo włoszczyzny, przypieczoną cebulę i ćwiartkę niedużej kapusty włoskiej, tą kapustę do rosołu pamiętam ze swojego dzieciństwa.
Wyszedł mi najlepszy rosół jaki jadłam, polecam i wam spróbować :)

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 kurczak zagrodowy
    1,5 kg wołowiny z kością, u mnie szponder
    1 świeża kaczka
    2 skrzydła indyka
    podwójna włoszczyzna (8 marchewek + 4 pietruszki + cały seler + 2 średnie pory + 2 przypalone na gazie cebule)
    ćwiartka małej kapusty włoskiej
    sól, pieprz ziarnisty do gotowania, pieprz świeżo mielony bezpośrednio dodawany na talerze + posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Rosół

Rosół na 4 rodzajach mięsa z dodatkiem kapusty włoskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięsa umyć, podzielić na części, zalać zimną wodą w dużym garnku (ok 10 litrów).
    Zagotować i sukcesywnie zbierać szumowiny, jak już wywar będzie klarowny dodać obraną włoszczyznę, kapustę, sól, pieprz ziarnisty, gotować na najmniejszym ogniu aby tylko pyrkał, przed końcem dodać przypaloną cebulę.
    Na talerzach dodać świeżo mielony pieprz i posypać natką pietruszki.
    Rosół można podać z makaronem, lanymi kluskami, czy nawet świeżo gotowanymi ziemniakami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować