Roladkowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i po jednym żółtku. Następnie dodawać łyżkami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wylać na formę. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zawinąć w ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Gdy biszkopt wystygnie, posmarować go marmoladą, zwinąć i pokroić na ok. 1 cm plastry.
2.Mąki i cukry wymieszać z niewielką ilością mleka. Gdy pozostałe mleko zacznie się gotować, odstawić je na bok i wlać do niego mieszankę mąk i cukrów. Odstawić budyń do wystygnięcia. Po wystygnięciu utrzeć go z margaryną i kakao. Dodać do masy soku z cytryny, aby była lekko kwaskowata. Banany pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ¼ szklanki wody.
3.Plastrami rolady wyłożyć dno i boki tortownicy. Wyłożyć na nie połowę masy kakaowej. Na niej ułożyć pokrojone banany i przykryć je drugą połową masy. Na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę. Udekorować według uznania.
Komentarze