roladki z szybki wieprzowej. Sposób prosty a jest to jakaś alternatywa dla kotleta typu winner sznycel, który to właśnie najczęściej z tego typu mięsa robimy.
60 min
Składniki:
Dla 5 osób potrzebować będziemy 10 kotletów z szynki wieprzowej, połowę czerwonej papryki, kilka plastrów żółtego sera, musztardę (ja lubię sarepską), sól, pieprz, wykałaczki, olej i masło do smażenia, mąkę do oprószenia.
Roladki z szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety rozbijamy cienko, ale nie przesadzamy - nie muszą być przejrzyste hihi :). Posypujemy je na wewnętrznej stronie solą i pieprzem, smarujemy musztardą, układamy plaster sera i paprykę pokrojoną w zapałkę. Roladki zwijamy i zapinany wykałaczką. Kiedy wszystkie są już zapięte, rozgrzewamy piekarnik do 180*-190*C. Roladki obtaczamy jedną po drugiej w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy solidną łyżkę masła. Następnie układamy roladki i obsmażamy je z obu stron.Kiedy obsmażą się z jednej strony - obracamy na drugą, potrwa to tylko kilka minut a zamknie soki w mięsie i będzie soczystsze
2.Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą lub olejem , układamy też kilka kawałków masła na dno a następnie układamy obsmażone roladki. Do nagrzanego piekarnika wkładamy na około 30-40 minut. W zasadzie tyle powinno wystarczyć. Po wyjęciu układamy na talerze i obiad gotowy :) Podajemy z ulubionymi surówkami,
Komentarze