Roladki z piersi kurczaka faszerowane orzechami

4.5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Czasem są takie dni, gdy nie chce mi się spędzać zbyt dużo czasu na gotowaniu, ale coś jeść trzeba, a wtedy idealnie sprawdzi się obiad, który w całości zrobi się za jednym razem. Wystarczy zwinąć roladki i razem z ziemniakami włożyć je do rękawa, a następnie do piekarnika.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
    2 garści posiekanych orzechów włoskich
    2 garści świeżych listków bazylii
    500 g ziemniaków
    słodka papryka w proszku
    zioła prowansalskie
    2 łyżki masła
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki z piersi kurczaka faszerowane orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka przecinamy wzdłuż na dwa plastry - w sumie powinniśmy uzyskać cztery plastry. Każdy plaster mięsa delikatnie rozbijamy na cieńszy. Plastry mięsa smarujemy po jednej stronie masłem, oprószamy solą oraz pieprzem i układamy na nich całe liście bazylii i posiekane orzechy włoskie. Zwijamy roladki i spinamy je szpikulcami do rolad lub wykałaczkami. Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i solimy, a następnie razem z roladkami wkładamy je do rękawa. Całość obficie posypujemy ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Spinamy rękaw, układamy go w naczyniu do zapiekania i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na około 40-45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować