Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami

4.5 (146 ocen)

  • 60 min

Pierś z kurczaka nadziana szpinakiem, białym i żółtym serem. Podawane z aromatycznymi pieczonymi ziemniakami.

  • 60 min

Składniki:

  • Pieczone ziemniaki:
    6 średnich ziemniaków
    3 łyżki masła
    natka pietruszki
    pieprz cytrynowy

    Roladki:
    2 pojedyncze piersi z kurczaka
    200 g mrożonego szpinaku
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki masła
    100 g białego sera
    50 g żółtego sera
    przyprawa do kurczaka
    maggi i świeżo zmielony pieprz czarny
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladka ze szpinakiem 1. Piersi umyć,osuszyć. Naciąć wzdłuż i rozłożyć jak "książkę". Rozbić na jeden większy płat. Posypać przyprawą do kurczaka, czarnym pieprzem i skropić odrobiną maggi. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, zeszklić na nim czosnek. Wrzucić szpinak, doprawić maggą i pieprzem. Dusić, aż szpinak będzie gotowy. Ostudzić, usunąć ząbki czosnku, dodać rozdrobniony biały ser, zetrzeć żółty ser. Nadzienie rozłożyć na brzegu filetu(na czystej stronie bez przypraw) i dokładnie zwinąć w roladkę. Posmarować łyżką roztopionego masła i piec na grillowej patelni ok. 2 minut z każdej strony.
  • Pieczone ziemniaki 2. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką po bieżącą wodą. Gotować około 10 minut. Pokroić na grube plastry i ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Na ziemniaki położyć masło, gałązki pietruszki zielonej, doprawić pieprzem cytrynowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 25 minut.
  • Roladka ze szpinakiem , pieczonymi ziemniakami i surówkami 3. Wyśmienicie smakują podane z surówkami z białej kapusty i selera!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować