Roladki schabowe z pieczarkami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć i oczyścić z błon, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso pokroić na plastry o grubości 1 cm, każdy plaster rozbić młotkiem do mięsa. Oprószyć solą, pieprzem i papryką słodką. Można wstawić do lodówki na czas przygotowania farszu.
2.Cebulę pokroić drobno w kostkę, masło rozgrzać na patelni dodać cebulkę i lekko poddusić. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli, poddusić. Pod koniec duszenia doprawić do smaku solą i pieprzem. Wystudzić.
3.Na każdy plaster mięsa nakładać łyżeczka farsz z pieczarek oraz starty ser żółty, zwinąć w rulonik. Następnie każdą roladke obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Roladki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, podlać wodą a naczynie przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 1 godzinę. Wytworzony sos podczas pieczenia można zagęścić 1 łyżka mąki rozmieszanej z wodą. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką słodką. Roladki można podawać z kluskami śląskimi, ziemniakami, czy makaronem oraz ulubiona surówką. Smacznego.
Porady
Zamiast pieczenia w piecu, roladki można również dusić pod przykryciem na ogniu.
Komentarze