Roladki schabowe z pieczarkami i żółtym serem

5 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Propozycja na niedzielny obiad.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg schabu
    1/2 kg pieczarek
    20 dag sera żółtego
    1 cebula
    pieprz
    sól
    papryka słodka
    Tłuszcz do smażenia
    2 łyżki masła
    mąka do obtoczenia
Wystaw ocenę:

5 (7 ocen)

Roladki schabowe z pieczarkami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i oczyścić z błon, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso pokroić na plastry o grubości 1 cm, każdy plaster rozbić młotkiem do mięsa. Oprószyć solą, pieprzem i papryką słodką. Można wstawić do lodówki na czas przygotowania farszu.
  • 2. Cebulę pokroić drobno w kostkę, masło rozgrzać na patelni dodać cebulkę i lekko poddusić. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli, poddusić. Pod koniec duszenia doprawić do smaku solą i pieprzem. Wystudzić.
  • 3. Na każdy plaster mięsa nakładać łyżeczka farsz z pieczarek oraz starty ser żółty, zwinąć w rulonik. Następnie każdą roladke obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Roladki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, podlać wodą a naczynie przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 1 godzinę. Wytworzony sos podczas pieczenia można zagęścić 1 łyżka mąki rozmieszanej z wodą. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką słodką. Roladki można podawać z kluskami śląskimi, ziemniakami, czy makaronem oraz ulubiona surówką. Smacznego.

Porady

Zamiast pieczenia w piecu, roladki można również dusić pod przykryciem na ogniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Pieczarki Ser żółty Mąka 00

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować