Rolada ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować z mundurkach. Ostudzić. Obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, żółtko i sól (sporo, bo nawet jeśli gotowaliśmy je w osolonym wrzątku, do skórka nie przepuściła zbyt dużo soli do wnętrza). Wymieszać, wsypać mąkę. Wyrobić.
2.W czasie gdy ziemniaki się gotują, kroimy karkówkę na kawałki, wrzucamy na rozgrzany smalec. Smażymy na rumiano. Zalewamy wrzątkiem, tak aby przykrył mięso i dusimy ok. 40 minut pod przykryciem.
3.W czasie gdy karkówka się dusi, kroimy pieczarki i dusimy do odparowania soku.
4.Karkówkę wyjmujemy z wywaru i przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Podobnie robimy z pieczarkami, z tym że wystarczy je zmielić raz. Mieszamy mięso i pieczarki, przyprawiamy.
5.Na stolnicy rozkładamy pergamin, ewentualnie podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy na nim ciasto ziemniaczana, na prostokąt. Bok krótszy powinien mieć długość keksówki w jakiej będziemy piec roladę. Bok dłuższy powinien mieć ok 30-40 cm. Rozkładamy równomiernie farsz. Zwijamy roladę. Obcinamy nadmiar pergaminu i razem z nim przekładamy roladę do keksówki. Smarujemy śmietaną. Pieczemy ok. 30 minut w 180-200 st.
6.Z masła i mąki robimy zasmażkę ciemną. Do płynu po karkówce dolewamy gorącą wodę. Zagęszczamy zasmażką. Przyprawiamy. Sos powinien być dość rzadki.
7.Kapustę osączamy siekamy, przyprawiamy (nie żałujemy pieprzu).
8.Roladę kroimy w plastry, polewamy je sosem i podajemy z surówką. Jeśli nie możemy ładnie ukroić plastrów nożem, możemy to zrobić nitką.
Komentarze