Składniki na nadzienie owocowe:
1 szklanka wiśni bez pestek ( ja o tej porze użyłam konfitury z wiśni wykonanej przez moją mamę. konfitura jest dość słodka dlatego dodałam jeszcze soku z połówki cytryny),
4 sztuki jabłka,
1/3 szklanka cukru,
1 galaretka wiśniowa.
Rolada z nadzieniem jabłkowo- wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę dosypując stopniowo cukier.
2. Do piany dodajemy pojedynczo żółtka. Mieszamy.
3. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, lepiej już wymieszać będzie łyżką lub mikserem na najniższych obrotach aby piana nie opadła.
4. Ciasto przelewamy do foremki (ja użyłam standardowej prostokątnej 25x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto jasne wylewamy nie całe, zostawiamy 1/4 porcji.
5. Do pozostałej porcji ciasta dosypujemy kakao i mieszamy.
6. Ciemne ciasto punktowo rozkładamy na ciasto jasne a następnie, np. nożem mieszamy tworząc marmurkowy wzorek.
7. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 20 min w temperaturze 180 stopni.
Przygotowanie nadzienia owocowego:
Wiśnie oraz pokrojone jabłka wrzucamy na patelnie i oprószamy cukrem. Na wolnym ogniu mieszamy i czekamy aż owoce zrobią się miękkie. Odstawiamy, wyciskamy sok z cytryny i jeszcze do gorących owoców wsypujemy proszek galaretki. Mieszamy do rozpuszczenia się proszku.
Ostudzony biszkopt wyjmujemy z blachy. Gorące owoce rozkładamy na biszkopcie (ja owoce przed rozłożeniem na ciasto zblendowałam aby stworzyć jednolite nadzienie bez kawałków owoców). Roladę biszkoptową zwijamy a następnie pozostawiamy do schłodzenia i stężenia nadzienia owocowego.
Komentarze