Rolada z delicjami, budyniem i masłem orzechowym
To pyszny sposób na słodkie co nie co.
Składniki biszkoptu:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
3 łyżki cukru
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki budyniu:
1,5 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
Ponadto:
10 dag ciastek biszkoptowych z galaretką typu „Delicje”
Kilka łyżek masła orzechowego o twardej konsystencji
Rolada z delicjami, budyniem i masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: jajka ubij na puszystą masę z cukrem. Mąkę pszenną wymieszaj z kakaem, proszkiem do pieczenia i wymieszaj przy pomocy łyżki z masą jajeczną. Gotowe ciasto biszkoptowe przelej do formy 24 na 38 cm i piecz około 15-20 minut w temperaturze 160 stopni. po lekkim przestygnięciu zwiń biszkopt w bawełnianą ściereczkę tworząc rulon.
2.Ugotuj budyń. 1 szklankę mleka zagotuj, a resztę rozmieszaj z proszkiem budyniowym. Gdy zacznie się gotować wlej mieszankę budyniową i mieszaj chwilę, aż do zgęstnienia. Lekko ciepły budyń wylej na biszkopt, a pośrodku kładź biszkopty. Zwiń tworząc rulon. Gdy budyń całkowicie wystygnie w roladzie w miejscu samego łączenia biszkoptu rozsmaruj masło orzechowe. Schłodź ciasto w lodówce
Komentarze