Rolada z cukierkowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ucieramy na puszystą masę z cukrem, dodajemy pozostałe składniki na biszkopt i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Piekarnik nagrzewamy do 220 st., formę piekarnikową (dużą wym. 33x33) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną i równomiernie rozprowadzamy ciasto, pieczemy ok. 12 min, aż ciasto zrobi się sprężyste i rumiane.
Arkusz papieru wysypać cukrem pudrem, wyłożyć na papier upieczone ciasto i zrolować, pozostawiając tak do ostygnięcia.
Śmietankę i cukierki umieszczamy w rondelku na niewielkim ogniu i niedoprowadzając do wrzenia, mieszając, rozpuszczamy cukierki. Gdy się całkowicie rozpuszczą, przekładamy do lodówki do schłodzenia (śmietanka musi być bardzo zimna, by się ubiła). Zimną mieszankę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania bitej śmietany.
Krem przekładamy równomiernie na ciasto i zwijamy w rulon.
Margarynę, cukier i śmietankę podgrzewamy do rozpuszczenia, studzimy i polewamy roladę.
Porady
Do rolady możemy dodać ulubione owoce, konfiturę, dżem lub orzechy.
Komentarze