Rolada z cukierkowym kremem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Biszkoptowe ciasto z konfiturą i kremem z ulubionych cukierków.

  • 45 min

Składniki:

  • biszkopt:
    3 jajka
    100g mąki
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    100g cukru
    szczypta soli
    aromat waniliowy

    krem:
    250g ulubionych twardych cukierków (np. karmelki)
    500g śmietany 36%

    polewa:
    50g margaryny
    2 łyżki cukru
    łyżka śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada z cukierkowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy na puszystą masę z cukrem, dodajemy pozostałe składniki na biszkopt i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
    Piekarnik nagrzewamy do 220 st., formę piekarnikową (dużą wym. 33x33) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną i równomiernie rozprowadzamy ciasto, pieczemy ok. 12 min, aż ciasto zrobi się sprężyste i rumiane.
    Arkusz papieru wysypać cukrem pudrem, wyłożyć na papier upieczone ciasto i zrolować, pozostawiając tak do ostygnięcia.

    Śmietankę i cukierki umieszczamy w rondelku na niewielkim ogniu i niedoprowadzając do wrzenia, mieszając, rozpuszczamy cukierki. Gdy się całkowicie rozpuszczą, przekładamy do lodówki do schłodzenia (śmietanka musi być bardzo zimna, by się ubiła). Zimną mieszankę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania bitej śmietany.
    Krem przekładamy równomiernie na ciasto i zwijamy w rulon.

    Margarynę, cukier i śmietankę podgrzewamy do rozpuszczenia, studzimy i polewamy roladę.

Porady

Do rolady możemy dodać ulubione owoce, konfiturę, dżem lub orzechy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować