Lody Tiramisu

0 (0 ocen)

  • 15 min

Orzeźwiający deser na upalne dni, coś dla fanów tradycyjnego Tiramisu.

  • 15 min

Składniki:


  • ...
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Tiramisu

Lody tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy poncz: 2 łyżki kawy zalewamy gorącą wodą, dodajemy cukier i kilka kropel aromatu. Odstawiamy.
  • 2. Jajka oddzielamy, żółtka ucieramy na gładką, puszystą masę z cukrem, pod koniec dodajemy mascarpone i dalej ucieramy. Gdy masa jest już gładka dodajemy ubitą pianę z białek i lekko mieszamy.
  • 3. Pusty pojemnik po lodach (1 litr) lub foremkę wykładamy folią spożywczą, masę z jajek i mascarpone dzielimy na 3 części. Pierwszą część masy wlewamy do pojemnika, na masę kładziemy maczane w ponczu biszkopty (lekko od siebie oddalone) i pokrywamy 2 częścią masy, następnie znowu układamy nasączone biszkopty i wylewamy resztę masy. Całość przykrywamy folia spożywczą i wkładamy najlepiej na noc do zmrożenia.
    Gdy lody maja odpowiednią konsystencję wykładamy je z pojemnika i posypujemy wierzch kakao lub startą czekoladą.

Porady

* Zamiast kawy możemy użyć soku np. malinowego lub cappuccino. * Lody można przygotować bez dodatku amaretto. * Biszkopty maczamy dość szybko, by za bardzo nie nasiąknęły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować