Rolada z boczku z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby wsypujemy do miski i zalewamy dwiema szklankami wrzątku. Odstawiamy na minimum dwie godziny, a najlepiej na całą noc.
Boczek przekrawamy wszerz, nie przecinając do końca.
W moździerzu rozcieramy ziarna pieprzu z solą, czosnkiem oraz liśćmi laurowymi. Przyprawami nacieramy mięso.
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną w półksiężyce cebulę.
Grzyby odsączamy i wrzucamy na patelnię. Grzybowe nadzienie rozkładamy na mięsie i zwijamy ścisłą roladę. Obwiązujemy kawałkami sznurka w odstępach około 2 cm.
Mięso obsmażamy ze wszystkich stron na smalcu, przekładamy do garnka i zalewamy wodą z grzybów. Dusimy na wolnym ogniu, pod przykrywką cztery godziny, po dwóch zmieniając stronę.
Uduszone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, grzanie z góry, aż skóra stanie się złota i chrupiąca (około czterdziestu minut).
Przed krojeniem czekamy dziesięć minut, żeby mięso odpoczęło. ;)
Komentarze