Rolada z boczku z grzybami i żurawiną

0 (0 ocen)

Jedno z moich ulubionych pieczonych mięs na świątecznym stole.

Składniki:

  • 1 kg surowego wieprzowego boczku

    MARYNATA:

    2 łyżki oleju
    sól ziołowa, pieprz czarny mielony, 2 ząbki czosnku, słodka mielona papryka, cząber, majeranek, 2 liście laurowe

    FARSZ:

    5 garści suszonych grzybów
    50 g suszonej żurawiny
    1 duża cebula
    sól, pieprz
    foliowy rękaw do pieczenia + nić do owinięcia mięsa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki Wędliny

Rolada z boczku z grzybami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą. Boczek rozkroić na grubość 1 cm, solidnie natrzeć marynatą, obłożyć listkami laurowymi, przełożyć do miski lub innego naczynia, przykryć folią i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
  • 2. Grzyby namoczyć na noc w zimnej wodzie.
    Następnego dnia, grzyby przepłukać wodą, przełożyć do garnuszka, zalać świeżą wodą i ugotować (gotować ok. 20- 30 minut). Ugotowane i przestudzone grzyby bardzo drobno posiekać, ewentualnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
  • 3. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać grzyby, wszystko razem przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i wymieszać z drobno pokrojoną suszoną żurawiną.
  • 4. Boczek wyjąć z lodówki, rozsmarować na nim farsz grzybowo - żurawinowy, zwinąć ciasno w roladę, owinąć nicią. Tak przygotowaną roladę włożyć do rękawa foliowego, dokładnie zawiązać i ułożyć na blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 60-70 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Grzyby Mięso Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować