ROLADA WŁOSKA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest to mój autorski przepis na dosyć nieskomplikowane lecz wykwintne ciasto, które zwykle smakuje każdemu!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ROLADA:
    -5 jaj
    -5 łyżek cukru kryształu
    -4 łyżki mąki zwykłej
    -1 łyżka kakao ciemnego

    MASA Z JAJ NA PARZE:
    -4 jaja
    -3/4 szklanki cukru
    -1 kostka masła
    -10 dag margaryny
    -serek mascarpone (opakowanie 250g)

    NADZIENIE BRZOSKWINIOWE:
    - 3 do 4 połówek brzoskwiń w puszce
    -galaretka brzoskwiniowa lub cytrynowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada włoska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ROLADA: oddzielamy białka od żółtek. Miksujemy białka i gdy trochę się ubiją dodajemy cukier, ubijamy do sztywności. Dodajemy żółtka i jeszcze chwile ubijamy żeby się połączyły. Mąkę mieszamy z kakao i dodajemy do masy z jaj, mieszamy ręcznie. Wykładamy masę na prostokątną blachę wyłożoną ciemnym papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika chwilę studzimy a potem obracamy do góry nogami i ściągamy papier. Papier obracamy na deskę i kładziemy na niego roladę tak aby była gotowa do zwijania.

    MASA Z JAJ NA PARZE:
    Jaja wybijamy do miski, dosypujemy cukier kryształ i kładziemy nad kąpielą wodną ( w garnku, który stawiamy na małym ogniu). Ubijamy rózgą lub mikserem aż masa przynajmniej trzykrotnie zwiększy swą objętość i będzie dosyć ciepła. Masę jajeczną studzimy. W tym czasie na pulchno ubijamy mikserem masło wraz z margaryną i dodajemy wystudzoną mase jajeczną, ubijamy chwilę na wysokich obrotach aby sie dobrze połączyły. Teraz dodajemy opakowanie serka mascarpone i jeszcze chwilę ucieramy.

    NADZIENIE BRZOSKWINIOWE:
    Gotujemy galaretkę ale na 1 szklance wody i studzimy aż zacznie żelować.
    Brzoskwinie kroimy w małą kostkę i dokładamy do tężejącej galaretki.

    Na roladę kładziemy gotową masę i wyrównujemy.(trochę masy zostawiamy do wysmarowania wierzchu już zwiniętej rolady)
    Na brzeg kładziemy dobrze tężejące nadzienie brzoskwiniowe i zwijamy roladę. Ze względu na dosyć dużą ilość masy roladę może być ciężko zwinąć w rulon, ale nie przeszkadza to wcale.
    Wierzch rolady smarujemy cienką warstwą zostawionej masy i posypujemy kakao. Roladę wkładamy do lodówki aby dobrze stężała.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować