1.ROLADA: oddzielamy białka od żółtek. Miksujemy białka i gdy trochę się ubiją dodajemy cukier, ubijamy do sztywności. Dodajemy żółtka i jeszcze chwile ubijamy żeby się połączyły. Mąkę mieszamy z kakao i dodajemy do masy z jaj, mieszamy ręcznie. Wykładamy masę na prostokątną blachę wyłożoną ciemnym papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika chwilę studzimy a potem obracamy do góry nogami i ściągamy papier. Papier obracamy na deskę i kładziemy na niego roladę tak aby była gotowa do zwijania.
MASA Z JAJ NA PARZE:
Jaja wybijamy do miski, dosypujemy cukier kryształ i kładziemy nad kąpielą wodną ( w garnku, który stawiamy na małym ogniu). Ubijamy rózgą lub mikserem aż masa przynajmniej trzykrotnie zwiększy swą objętość i będzie dosyć ciepła. Masę jajeczną studzimy. W tym czasie na pulchno ubijamy mikserem masło wraz z margaryną i dodajemy wystudzoną mase jajeczną, ubijamy chwilę na wysokich obrotach aby sie dobrze połączyły. Teraz dodajemy opakowanie serka mascarpone i jeszcze chwilę ucieramy.
NADZIENIE BRZOSKWINIOWE:
Gotujemy galaretkę ale na 1 szklance wody i studzimy aż zacznie żelować.
Brzoskwinie kroimy w małą kostkę i dokładamy do tężejącej galaretki.
Na roladę kładziemy gotową masę i wyrównujemy.(trochę masy zostawiamy do wysmarowania wierzchu już zwiniętej rolady)
Na brzeg kładziemy dobrze tężejące nadzienie brzoskwiniowe i zwijamy roladę. Ze względu na dosyć dużą ilość masy roladę może być ciężko zwinąć w rulon, ale nie przeszkadza to wcale.
Wierzch rolady smarujemy cienką warstwą zostawionej masy i posypujemy kakao. Roladę wkładamy do lodówki aby dobrze stężała.
Komentarze