1.1.Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać żółtka. Budynie zmieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia,dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać ocet.
2. Wysmarować blaszkę i wyłożyć papierem (tylko spód - nie smarować bloków blaszki bo ciasto się nie uda). Wyłożyć ciasto.Piec ok 30min w temp 170-180"C.
3. Krem: 3 żółtka i 1 całe jajko ubić z cukrem pudrem na parze i ostudzić. 2 kopiaste łyżki kawy mielonej zaparzyć 6 łyżkami wrzątku (napar powinien być esencjonalny) przecedzić przez filtr i ostudzić. Margarynę utrzeć i dodać ostudzoną masę jajeczną. Na końcu dodać napar z kawy i 2 łyżki alkoholu.
4. Z biszkoptu zdjąć skórkę (pokruszyć do miseczki). Przekroić ciasto wzdłuż. Każdą część przekroić na 3 blaty.Każdą część skropić obficie ponczem. Każdą część przełożyć kremem. Całą babkę wysmarować masą, boki posypać pokruszoną skórką. Włożyć na 1 godzinę do lodówki.
5. Polewa: Zagotować śmietanę, zdjąć z ognia,dodać czekoladę mleczną i deserową,dokładnie rozpuścić,ostudzić i polać nią wierzch babki.
SMACZNEGO
Komentarze