Orzechówka włoska

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zdrowa nalewka którą warto mieć w swoim domu, my robimy taki specjał od pokoleń pomaga nam bardzo w dolegliwościach żołądkowych, niestrawności. Orzechy włoskie zielone zbieramy końcem czerwca a początkiem lipca w środku muszą mieć białą otoczkę i muszą być soczyste wtedy będą najlepsze. Serdecznie polecam!

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg orzechów włoskich
    1 l wódki
    1,5 kg cukru
    15 goździków
    2 łyżeczki cynamonu
    sok z 1,5 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Nalewki

Orzechówka włoska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy zielone przekrawać na pół i wrzucać do dużego słoja, zasypując cukrem ( raz warstwa orzechów raz cukier ) dodać goździki, cynamon, sok z cytryn. Słoik zakręcić i odstawić na tydzień. Pamiętając aby słoik codziennie potrząsać aby cukier się rozpuścił.
  • 2. Po tygodniu orzechy z syropem przecedzić na sicie. Alkohol wlać do syropu, wymieszać i rozlać do butelek.
  • orzechówka 3. Butelki wynieść w chłodne miejsce do piwnicy.

Porady

Pić jeden kieliszek w dolegliwościach żołądkowych. Przed piciem potrząsać butelką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować