Rolada truskawkowa z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt: jaja ubij z cukrem na puszystą masę. następnie mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito. Dodaj do masy jajecznej i wymieszaj całość łyżką.
Masę wylej na blaszkę o wymiarach 24 na 34 cm. Rozsmaruj równomiernie. Piecz około 8 minut w temperaturze 160 stopni, a następnie kolejne około 6-8 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy biszkopt lekko przestygnie zwiń go bawełnianą ściereczkę tworząc rulon.
2.. Przygotuj masę. Żelatynę rozpuść we wrzątku. Śmietanę ubij, dodaj tężejącą żelatynę i cukier puder do smaku. Zmiksuj całość
3.Banany i truskawki obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Na biszkopt wyłóż połowę masy, połowę owoców, resztę masy oraz owoce, wciskając cześć do środka, a część na wierzch rolady. Zwiń lekko w rulon tworząc półokrąg. Schłodź w lodówce około 2 godzin.
Komentarze