Rolada świąteczna z orzechami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszna słodka rolada idealna na święta :)

  • 50 min

Składniki:

  • na roladę: 3 jaja, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia ,2 łyżki wody
    masa orzechowa: 250g zmielonych orzechów włoskich,2 łyżki cukru pudru, pół szklanki bułki tartej,1 łyżka miodu,2 łyżki rumu,2 łyżki gorącej wody
    dodatkowo: tabliczka gorzkiej czekolady, 50 g masła , orzechy do posypki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada świąteczna z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto rolada: białka ubić na sztywno dodać cukier i żółtka następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia (cały czas miksujemy) na koniec dodajemy wodę pitną i miksujemy przez moment. Gotowe ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 10 min w tem. 160 stopni C
  • 2. masa orzechowa: wszystkie składniki łaczymy w jedną masę, jeżeli będzie bardzo gęsta możemy dodać jeszcze odrobinę wody
  • 3. na wypieczone ciasto wykładamy równo całą masę i zwijamy
  • 4. polewa: do rondla wrzucamy masło i połamaną czekolade. Terzymamy na małym ogniu do czasu otrzymania jednolitej masy
  • 5. roladę polewamy czekoladą i posypujemy orzechami
  • 6. wkładamy do lodówki żeby czekolada zastygła
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować