Świąteczna rolada biszkoptowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.300 ml mleka wlać do rondla, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia i dodać rozmieszany w pozostałym mleku budyń. Chwilę gotować, do zgęstnienia budyniu. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć mikserem na puch. Do masła dodać porcjami zimny budyń i utrzeć masę na gładki krem. Dodać krem czekoladowo-orzechowy i ponownie wymieszać.
2.Żółtka zmiksować z połową cukrem pudrem na puch. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać pozostały cukier puder i jeszcze raz zmiksować na sztywną pianę. Mąki wymieszać i przesiać. Do żółtek dodawać na przemian odrobinę mąki i pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto. Na końcu dodać przyprawę do piernika i ponownie wymieszać.
Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto wylać na blachę, równomiernie rozprowadzić łopatką, tworząc prostokąt. Piec na środkowym poziomie w rozgrzanym do 220stC piekarniku ok. 10 minut. Do suchego patyczka. Piekłam góra-dół z termoobiegem.
Upieczony biszkopt od razu po wyciągnięciu z piekarnika położyć na suchą ścierkę, tak aby papier był na górze. Delikatnie ściągnąć papier i przykryć biszkopt do wystudzenia wilgotną ścierką.
3.Biszkopt posmarować kremem. Ciastka speculoos połamać na małe kawałki i poukładać na kremie. Zwinąć w roladę i włożyć na noc do lodówki. Przed podaniem pokroić w plastry.
Komentarze