Świąteczna rolada biszkoptowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo aromatyczna i przepyszna rolada biszkoptowa z kremem na bazie budyniu oraz z dodatkiem pokruszonych ciastek speculoos. Szczerze polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    8 żółtek
    4 białka
    100 gr cukru pudru
    80 gr mąki pszennej
    20 gr mąki ziemniaczanej
    Szczypta soli
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    KREM:
    400 ml mleka
    1 op. budyniu śmietankowego bez cukru
    2 łyżki cukru
    ¾ kostki masła
    1 łyżka kremu czekoladowo-orzechowego
    10 ciastek speculoo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Świąteczna rolada biszkoptowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 300 ml mleka wlać do rondla, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia i dodać rozmieszany w pozostałym mleku budyń. Chwilę gotować, do zgęstnienia budyniu. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

    Masło utrzeć mikserem na puch. Do masła dodać porcjami zimny budyń i utrzeć masę na gładki krem. Dodać krem czekoladowo-orzechowy i ponownie wymieszać.
  • 2. Żółtka zmiksować z połową cukrem pudrem na puch. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać pozostały cukier puder i jeszcze raz zmiksować na sztywną pianę. Mąki wymieszać i przesiać. Do żółtek dodawać na przemian odrobinę mąki i pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto. Na końcu dodać przyprawę do piernika i ponownie wymieszać.

    Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto wylać na blachę, równomiernie rozprowadzić łopatką, tworząc prostokąt. Piec na środkowym poziomie w rozgrzanym do 220stC piekarniku ok. 10 minut. Do suchego patyczka. Piekłam góra-dół z termoobiegem.

    Upieczony biszkopt od razu po wyciągnięciu z piekarnika położyć na suchą ścierkę, tak aby papier był na górze. Delikatnie ściągnąć papier i przykryć biszkopt do wystudzenia wilgotną ścierką.
  • 3. Biszkopt posmarować kremem. Ciastka speculoos połamać na małe kawałki i poukładać na kremie. Zwinąć w roladę i włożyć na noc do lodówki. Przed podaniem pokroić w plastry.

Porady

Składniki podane na ok. 16 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować