Rolada schabowa ze szpinakiem i mielonym mięsem

0 (0 ocen)

Wyśmienita rolada na uroczystości rodzinne.Doskonała zarówno na chlebek ale też jako danie główne podane na gorąco z sosikiem.Pyszności

Składniki:

  • Składniki:

    1 1/2 kg schabu bez kości
    1/2 kg szpinaku mielonego
    20 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego(lub jak kto woli)
    20 dag mięsa z drobiu
    2 jajka
    1 cebula
    1 bułka
    2-3 ząbki czosnku
    3-4 gałązki rozmarynu(można pominąć)
    oliwa
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada schabowa ze szpinakiem i mielonym mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab przeciąć wzdłuż na grubość ok 2cm i rozbić tłuczkiem na grubość ok.1 i 1/2 cm,nadając mu kształt prostokąta.Przyprawić solą i pieprzem.Bułkę namoczyć w letniej wodzie.Cebulę zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez maszynkę do mięsa,czosnek wycisnąć.Szpinak przesmażyć na tłuszczu i mocno doprawić solą,pieprzem.
    Cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę podzielić na 2 części:jedną dodać do mięsa wołowo- wieprzowego,drugą do mięsa drobiowego.Na rozbity płat schabu rozłożyć połowę szpinaku,na szpinak nakładać kupkami mięso drobiowe,mięso wołowo- wieprzowe oraz pozostałą część szpinaku.Całość zwinąć w rulon,obwiązać nitką,obłożyć gałązkami rozmarynu,podlać oliwą,zawinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec w temp.ok 180 st.C przez ok.1 -1,5 godz.
    Po upieczeniu folię aluminiową najlepiej zostawić aż mięsko całkowicie ostygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować