Wyśmienita rolada na uroczystości rodzinne.Doskonała zarówno na chlebek ale też jako danie główne podane na gorąco z sosikiem.Pyszności
Składniki:
Składniki:
1 1/2 kg schabu bez kości
1/2 kg szpinaku mielonego
20 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego(lub jak kto woli)
20 dag mięsa z drobiu
2 jajka
1 cebula
1 bułka
2-3 ząbki czosnku
3-4 gałązki rozmarynu(można pominąć)
oliwa
sól i pieprz
Rolada schabowa ze szpinakiem i mielonym mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab przeciąć wzdłuż na grubość ok 2cm i rozbić tłuczkiem na grubość ok.1 i 1/2 cm,nadając mu kształt prostokąta.Przyprawić solą i pieprzem.Bułkę namoczyć w letniej wodzie.Cebulę zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez maszynkę do mięsa,czosnek wycisnąć.Szpinak przesmażyć na tłuszczu i mocno doprawić solą,pieprzem.
Cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę podzielić na 2 części:jedną dodać do mięsa wołowo- wieprzowego,drugą do mięsa drobiowego.Na rozbity płat schabu rozłożyć połowę szpinaku,na szpinak nakładać kupkami mięso drobiowe,mięso wołowo- wieprzowe oraz pozostałą część szpinaku.Całość zwinąć w rulon,obwiązać nitką,obłożyć gałązkami rozmarynu,podlać oliwą,zawinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec w temp.ok 180 st.C przez ok.1 -1,5 godz.
Po upieczeniu folię aluminiową najlepiej zostawić aż mięsko całkowicie ostygnie.
Komentarze