Bardzo smaczna rolada, ciekawie się prezentuje i zachwyci każde podniebienie. Można podawać ją z ziemniaczkami lub kaszą i surówką. Kroić, gdy trochę przestygnie.
Składniki:
1,5 kg schabu
0,5 kg mięsa od łopatki lub karkówki
Kilkanaście suszonych moreli
Mielona papryka słodka i ostra
Zioła prowansalskie
Składniki marynaty
2 łyżeczki soli
2-3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
2 łyżeczek ziół prowansalskich
szczypta majeranku
2-3 zmielone liście laurowe
szczypta słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
2-3 łyżeczki miodu
3 łyżeczki oleju
3 łyżeczki musztardy
około 30 ml octu jabłkowego (lub winnego)
Rolada schabowa z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki marynaty mieszamy. 1/4 część marynaty zużywamy do mięsa od łopatki lub karkówki - wcześniej pokrojonego w niedużą kostkę, a resztę do przygotowanego wcześniej schabu - tj. schab rozcinamy na prostokątny płat (przesuwając się noże od zewnątrz do środka); płat mięsa wkładamy do foliowego rękawa do pieczenia i ostrożnie rozbijamy tłuczkiem. Następnie mięso smarujemy marynatą i nakłuwamy wielokrotnie widelcem w wielu miejscach, żeby marynata dotarła do każdego kawałka. Całość zwijamy, jak roladę, wkładamy do naczynia i z wierzchu smarujemy resztą marynaty. Zostawiamy, pod przykryciem, w lodówce, przez co najmniej 12 godzin. Pokrojone, zamarynowane, mięso również przechowujemy w lodówce.
2.Przed wyłożeniem, pokrojone mięso, chwilę mieszamy z marynatą. Rozbity płat mięsa rozwijamy, wykładamy na nie pokrojone mięso oraz równomiernie rozkładamy morele.. Roladę zawijamy ściśle, ale z wyczuciem - na pewno część składników z boków wyleci, ale na koniec wkładamy je po bokach. Na koniec roladę zwijamy, jak najciaśniej, w duży rękaw do pieczenia. Zawijamy szczelnie boki folii i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
3.Roladę pieczemy pod przykryciem przez 30 minut w 200stopniach, następnie 70-80 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia wyciągamy roladę z piekarnika, odwijamy ostrożnie folię, roladę polewamy sokiem powstałym podczas pieczenia, posypujemy ziołami prowansalskimi oraz słodką i ostrą papryką. Całość chwilę zapiekamy, aby rolada się zarumieniła.
Komentarze