Rolada malinowa

4.5 (190 ocen)

  • 40 min

Malinowe cudo :)

  • 40 min

Składniki:

  • 4 jajka
    szczypta soli
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki maki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    na krem

    400 ml. śmietanki 30 %
    śmietan-fix
    2 łyżki cukru pudru
    miseczka malin

    100 g czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek
    Do białek dodać szczyptę soli i ubić je mikserem na sztywną pianę.
    Dodawać po trochę cukru i ciągle ubijać.
    Jak cukier w pianie będzie już mało wyczuwalny dodać żółtka i rozmiksować je z pianą.
    Obie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia.
    Dosypywać stopniowo mąkę do piany i wymieszać całość drewnianą łyżką
    Masę przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę z wyposażenia piekarnika i piec w nagrzanym piekarniku 160 stopni 10 - 12 minut.
    Z ciasta zdjąć papier, przełożyć je na wilgotną ściereczkę i zwinąć w rulon, pozostawić na 15 minut.
    Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudrem.

    Biszkopt rozwinąć, posmarować śmietaną, wyłożyć maliny i znów zwinąć.
    Posmarować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować