Rolada kawowa

5 (175 ocen)

  • 60 min

Polecam wszystkim smakoszom kawy.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    7 jajek
    10 dag cukru kryształu
    cukier waniliowy
    14 dag mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    łyżka oliwy
    szczypta soli

    Krem:
    szklanka mocnej zaparzonej kawy
    15 dag cukru kryształu
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    kostka margaryny
    1/2 kieliszka spirytusu

    Polewa:
    tabliczka gorzkiej czekolady
    1 łyżka masła
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery Kawy

Rolada kawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz oliwę. Wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Na wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem blaszkę (dużą, od kuchenki) nakładać ciasto na przemian jasne i ciemne paskami na skos. Piec w temp. 220 stopni C 7-10min. Po upieczeniu wyjąć na ściereczkę i zwinąć roladę.
  • 2. Krem:
    Z kawy (razem z fusami), cukru, mąki i żółtek ugotować budyń. Margarynę utrzeć, dodawać po łyżce przestudzony budyń. Na końcu dodać spirytus. Masę wyłożyć na ciasto i zwinąć roladę.
  • 3. Polewa:
    Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, dodać masło i mleko. Polać roladę. Całość schłodzić w lodówce.

Porady

Rolada będzie ładniej się prezentować, jeśli na środku zrobimy oczko z czerwonej galaretki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować