1.Ciasto:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz oliwę. Wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Na wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem blaszkę (dużą, od kuchenki) nakładać ciasto na przemian jasne i ciemne paskami na skos. Piec w temp. 220 stopni C 7-10min. Po upieczeniu wyjąć na ściereczkę i zwinąć roladę.
2.Krem:
Z kawy (razem z fusami), cukru, mąki i żółtek ugotować budyń. Margarynę utrzeć, dodawać po łyżce przestudzony budyń. Na końcu dodać spirytus. Masę wyłożyć na ciasto i zwinąć roladę.
3.Polewa:
Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, dodać masło i mleko. Polać roladę. Całość schłodzić w lodówce.
Porady
Rolada będzie ładniej się prezentować, jeśli na środku zrobimy oczko z czerwonej galaretki.
Komentarze