Rolada borówkowo nektarynkowa

0 (0 ocen)

pyszna rolada z owocami i masą śmietanową

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    6 łyżek maki pszennej
    5 łyżek maki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    czerwony barwnik spożywczy ( w żelu )
    5 łyżek cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    Masa :
    500 ml śmietany kremówki
    250 g serka mascarpone
    4 łyżki cukru
    Dodatkowo :
    1 szk borówki amerykańskiej
    2 duże nektarynki ( 500 g )
    kolorowa posypka do ciast
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada borówkowo nektarynkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki przesiać z proszkiem bo pieczenia.
    Z nektarynek usunąć pestki, pokroić na ćwiartki.
    Najpierw ukroić z szerszych części ćwiartek 12 plasterków.
    Resztę nektaryn pokroić w kostkę.
    Jajka rozdzielić na białka i żółtka.
    Białka przelać do robota i za pomocą końcówki do ubijania piany ubić ją na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.
  • 2. Do żółtek dodać odrobinę barwnika i wymieszać.
    Tak przygotowane żółtka wlać do piany i na wolnych obrotach połączyć ze sobą.
    Następnie dodać mąki i również delikatnie wymieszać.
    Masę przełożyć na blachę najlepiej z wyposażenia kuchenki wyłożoną papierem do pieczenia.
    Rozsmarować masę i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 minut.
    Po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę papierem do góry, zdjąć papier i zwinąć biszkopt w roladę ze ściereczką.
    Zostawić do wystudzenia.
  • 3. Gdy biszkopt wystygnie śmietanę wlać do wysokiego naczynia i ubić ja na sztywno z cukrem.
    Do ubitej dodać serek mascarpone i delikatnie połączyć tak aby nie było grudek, część zostawić do posmarowania wierzchu rolady.
    Następnie dodać pokrojone w kostkę nektaryny i część borówek ( trochę zostawić ich do dekoracji ).
    Delikatnie wymieszać łyżką.
  • 4. Biszkopt na roladę rozwinąć, na biszkopt wyłożyć masę owocową i rozsmarować po cieście.
    Zawinąć roladę, położyć ją złączeniem do dołu.
    Odłożoną śmietaną obsmarować roladę, zrobić wzorki widelcem ( ale nie jest to konieczne ).
    Na górze rolady rozłożyć plasterki nektaryny, posypać borówkami i posypką do ciast.
    Roladę wstawić do lodówki do schłodzenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować