Rolada biszkoptowa ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszna rolada biszkoptowa - tym razem z aromatycznymi śliwkami. A skoro teraz jest sezon - korzystajmy!

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • rolada biszkoptowa:
    4 jajka
    szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    20-25 dużych śliwek
    szczypta cynamonu
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Biszkopty

Rolada biszkoptowa ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rolada 1. Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i kroimy na drobne paseczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (tej dużej z piekarnika). Posypujemy delikatnie cynamonem.
  • Rolada biszkoptowa ze śliwkami 2. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier łyżka po łyżce i nadal ubijamy. Dodajemy po 1 żółtku nadal ubijając. Na koniec przesiewamy mąkę i mieszamy delikatnie szpatułką. Wylewamy naszą masę na śliwki i pieczemy przez 25 minut w temp. 180 stopni. Wyjmujemy, przykrywamy ściereczką, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier i delikatnie zawijamy w roladę śliwkami do środka. Oprószamy cukrem pudrem. Przepyszne i przede wszystkim - roboty przy tym niewiele:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować