Rolada bezowa z mandarynkami

4.5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Delikatna, lekka, rozpływająca się ustach.

Składniki:

  • 4 białka
    1 szk cukru drobnego
    1 łyżeczka octu winnego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    300 ml kremówki
    1 szt śmietan fix
    mandarynki w puszce
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada bezowa z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne białka ubić na sztywno. Dodawać po łyżce cukru i cały czas miksować do rozpuszczenia się cukru a masa będzie biała i lśniąca. Na koniec dodać ocet, mąkę ziemniaczaną chwilkę zmiksować. Wyłożyć na blachę o wymiarach 25*36 cm wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 150 st na 10 min później zmniejszyć temperaturę na 90 st i piec 20 min. Wyjąć z pieca zostawić na 5 min. Rozłożyć ścierkę bawełnianą, oprószyć cukrem pudrem i wyłożyć górą do dołu bezę. Pozostawić do wystudzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno z śmietan fix. Rozsmarować na bezie, ułożyć mandarynki. Delikatnie zwinąć roladę. Zwiniętą roladę zawinąć w papier do pieczenia i odłożyć do lodówki na 2 godziny. Wyjąć, odwinąć z papieru. Górę oprószyć cukrem pudrem i ułożyć do dekoracji mandarynki i listki mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować