ROLADA BAJADERKOWA

0 (0 ocen)

Zapraszam na roladę. Nieco inną niż zwykle, bo zamiast masy na bazie jogurtu bądź serka zrobiłam masę bajaderkową, wykorzystując zamrożone ciasto z ciecierzycy, które upiekłam do przygotowania misiów do sernika. Rolada jest naprawdę przepyszna!

Składniki:

  • Biszkopt kawowy:
    3 jajka
    50 g mąki pszennej
    10 g kawy rozpuszczalnej
    15 g cukru brzozowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Wypełnienie:
    110 g ciasta- u mnie ciasto z ciecierzycy
    20 g daktyli suszonych
    30 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
    20 g suszonej żurawiny
    10 g plastrów kokosowych
    15 g czekolady gorzkiej
    30 g dżemu pomarańczowego niskosłodzonego
    10 g melasy
    5 g kaszy jaglanej preparowanej
    1 łyżeczka płatków migdałowych
    aromat rumowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada bajaderkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-11xb3dy 1. Biszkopt kawowy:
    Do małej miseczki wsypać mąkę,kawę rozpuszczalną i proszek do pieczenia. Wymieszać, odstawić na bok.Do miski wbić jajka. Napowietrzyć mikserem. Następnie dodać cukier i mieszać aż masa będzie puszysta i ciut jaśniejsza.
  • image-1vjm2ov 2. Odstawić mikser i przesiać do miski sypkie składniki. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać całość. Blachę ( 29*33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać biszkopt i rozprowadzić równomiernie. Wstawić do piekarnika nagrzanego o 170 st i piec około 8-12 minut, do suchego patyczka. Na blacie ułożyć czystą ściereczkę.
  • 3. Położyć na niej biszkopt papierem do góry, papier ostrożnie zdjąć. Ciasto wraz ze ściereczką zrolować i zostawić do ostygnięcia.
  • image-0whu2ue 4. Wypełnienie:
    Ciasto podrobić na mniejsze kawałki. Daktyle i plastry kokosowe pokroić w małą kostkę, przełożyć do miski. Dodać żurawinę i skórkę pomarańczową, wymieszać. Dodać ciasto.
  • image-1e5x9ea 5. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Do ciepłej czekolady dodać dżem i całość dokładnie wymieszać.Zawartość miseczki przełożyć do miski z ciastem i bakaliami. Dodać aromat rumowy,melasę i kasze preparowaną. Całość dokładnie wymieszać. Masa powinna być kleista.
  • image-08c090s 6. Wykonanie:
    Zimny biszkopt rozwinąć. Rozłożyć masę bajaderkową i posypać płatkami migdałowymi. Zrolować. Jeśli brzegi rolady nie będą się "zamykać", jeden z końców posmarować łyżeczką rozgrzanego dżemu pomarańczowego. Wstawić do lodówki na około 2 godziny. Przed podaniem oprószyć delikatnie cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

100 g 214 kcal

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

4.09 (232 ocen)

Opublikowany w Magazynie
rolada z jabłkami

To może cię zainteresować