Bajaderkowa kostka to taka mała wariacja na temat właśnie wspomnianych bajaderek. Ciasto robi się wprost błyskawicznie. Przy dobrej organizacji to ciasto można przygotować w 30 minut.
40 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
300 g herbatników, biszkoptów itp.
250 g kremu czekoladowego
150 g bakalii
100 g herbatników
100 g powideł śliwkowych
100 g czekolady mlecznej
40 g kakao
Bajaderkowa kostka (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka i ciasteczka mielimy. Bakalie np.: orzechy czy wiórki kokosowe też mielimy. Zmielone bakalie i ciastka umieszczamy w dużej misce. Mieszamy razem z kakao. Dodajemy powidła śliwkowe oraz krem czekoladowy. Całość łączymy ze sobą.
W kwadratowej formie do pieczenia układamy herbatniki. Na herbatnikach układamy masę bajaderkową. Ciasto umieszczamy w lodówce na dwie godziny.
Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekolada polewamy gotowe ciasto.
Komentarze