Rogaliki z topielca

4.49 (157 ocen)

  • 60 min

Bardzo fajny, łatwy przepis na udane rogaliki.

  • 60 min

Składniki:

  • - 0,5kg mąki
    - 1 margaryna
    - 70g. drożdży
    - ok. 2 łyżki śmietany 18%
    - jajko do smarowania rogalików
    - cukier do posypania rogalików
    - marmolada wiśniowa lub wieloowocowa
Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki z topielca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać przez sitko do miski, dodać drożdże, margarynę. Składniki rozetrzeć w rękach. Następnie dodać śmietanę i wyrabiać aż powstanie ciasto. Z ciasta uformować dwie kulki.
    Do garnka (miski) wlewamy zimną wodę i wsadzamy powstałe kulki.
    Po około 15-20 minutach ciasto wypłynie na powierzchnię wody i to jesst znak że możemy zacząć je rozwałkowywać.
    Wycinamy trójkąt, kładziemy na nim łyżeczkę marmolady i zawijamy.
    Powstałe rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem i wsadzamy do piekarnika (190st). Pieczemy na złoto

Porady

Przesypanie mąki przez sitko ułatwia wyrabianie ciasta. Rogaliki najlepiej piec na papierze do pieczenia, ponieważ unikniemy przyklejenia się rogalików do blachy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować