Rogaliki z topielca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać przez sitko do miski, dodać drożdże, margarynę. Składniki rozetrzeć w rękach. Następnie dodać śmietanę i wyrabiać aż powstanie ciasto. Z ciasta uformować dwie kulki.
Do garnka (miski) wlewamy zimną wodę i wsadzamy powstałe kulki.
Po około 15-20 minutach ciasto wypłynie na powierzchnię wody i to jesst znak że możemy zacząć je rozwałkowywać.
Wycinamy trójkąt, kładziemy na nim łyżeczkę marmolady i zawijamy.
Powstałe rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem i wsadzamy do piekarnika (190st). Pieczemy na złoto
Porady
Przesypanie mąki przez sitko ułatwia wyrabianie ciasta.
Rogaliki najlepiej piec na papierze do pieczenia, ponieważ unikniemy przyklejenia się rogalików do blachy.
Komentarze