Rogaliki z rabarbarem

4.5 (183 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Uwielbiam rabarbar, poszłam do ogrodu, narwałam i zrobiłam pyszne rogaliki z nadzieniem z rabarbaru. Wyszły pyszne!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:



  • mąka 3 szklanki
    drożdże 50 gram
    ciepłe mleko 1/2 szklanki
    masło 1 łyżka
    jajka 3 sztuki
    cukier 1/2 szklanki

    oraz:

    rabarbar 4 łodygi
    cukier 1/2 szklanki

    do posypania :

    cukier puder

Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. rabarbar kroję w kostkę i duszę z cukrem około 10 minut
  • 2. drożdże kruszę do miseczki dodaję 3 łyżki mąki, szczyptę cukru i trochę ciepłego mleka, wszystko dokładnie mieszam
  • 3. jak rozczyn zacznie pracować, wlewam go do mąki, dodaję roztrzepane jajka z cukrem i dolewam w trakcie wyrabiania mleko,następnie dodaję masło i ponownie wyrabiam,
    ciasto posypuję mąką i zostawiam przykryte ściereczką na 1 godzinę
  • 4. po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt, następnie wyciąć trójkąty i ułożyć po 1 łyżeczce nadzienia, zawijam rogaliki i kładę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Po kwadransie pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach około 15 minut.
  • 5. po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować