Rogaliki z rabarbarem

  • wyświetlono: 208 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

rogaliki z dodatkiem mąki pełnoziarnistej z rabarbarem – w końcu mamy jego sezon. Rogaliczki są mięciutkie i przepyszne – idealne do kawki przy plotach i ploteczkach

uuuuuunazwy-1
  • 20 porcje
  • 20min

Składniki

Ciasto:
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej

350 g mąki pszennej

250 g margaryny

3 jajka

1 żółtko

40g drożdży

1/2szkl. cukru

Wypełnienie:

500 g rabarbaru

6 łyżek cukru trzcinowego

Sposób przygotowania przepisu:

Rogaliki z rabarbarem

  • 1. 1. Rabarbar kroimy w drobną kostkę i całość posypujemy cukrem i mieszamy

    2. Wszystkie składniki na ciasto dobrze ze sobą zagnieść. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odkładamy na 2 godzinę do lodówki – możemy na dłużej. Nawet na całą noc

    3. Ciasto kroimy na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na koło i dzielimy na 16 części.

    4. Na szerszą część trójkąta ułóż rabarbar z cukrem. zwijamy w rogaliczka. Od szerszej części do węższej .

    5. Rogaliki smarujemy masłem i posypujemy małą ilością cukru.

    6. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach od siebie i pieczemy około 25-30 min w 180 stopniach (góra-dół)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latoRabarbarrogaliki

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki

Dodane przez: JulkaTomeczek

Rogaliki z czekoladą

Rogaliki zawsze się udają, u mnie...

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Dodane przez: aga888

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Pyszne, zgrabne rogaliki, które...

rogaliki

Dodane przez: Aninka88

Serowe rogaliki z marmoladą

Pyszne półfrancuskie ciasteczka...

Świąteczne rogaliki z makiem

Dodane przez: Ewelina Marcin

Świąteczne rogaliki z makiem

Pozbawione konserwantów i polepszaczy...

Maślane rogaliki z truskawkami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Maślane rogaliki z truskawkami

Domowe, pozbawione konserwantów...

Ciastka francuskie z rabarbarem

Dodane przez: joanna30

Ciastka francuskie z rabarbarem

W tygodniu kiedy nie ma zbyt wiele...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE