Rogaliki z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

rogaliki z dodatkiem mąki pełnoziarnistej z rabarbarem – w końcu mamy jego sezon. Rogaliczki są mięciutkie i przepyszne – idealne do kawki przy plotach i ploteczkach

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    150 g mąki pszennej pełnoziarnistej

    350 g mąki pszennej

    250 g margaryny

    3 jajka

    1 żółtko

    40g drożdży

    1/2szkl. cukru

    Wypełnienie:

    500 g rabarbaru

    6 łyżek cukru trzcinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Ciastka Rogaliki

Rogaliki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Rabarbar kroimy w drobną kostkę i całość posypujemy cukrem i mieszamy

    2. Wszystkie składniki na ciasto dobrze ze sobą zagnieść. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odkładamy na 2 godzinę do lodówki – możemy na dłużej. Nawet na całą noc

    3. Ciasto kroimy na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na koło i dzielimy na 16 części.

    4. Na szerszą część trójkąta ułóż rabarbar z cukrem. zwijamy w rogaliczka. Od szerszej części do węższej .

    5. Rogaliki smarujemy masłem i posypujemy małą ilością cukru.

    6. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach od siebie i pieczemy około 25-30 min w 180 stopniach (góra-dół)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować