rogaliki z dodatkiem mąki pełnoziarnistej z rabarbarem – w końcu mamy jego sezon. Rogaliczki są mięciutkie i przepyszne – idealne do kawki przy plotach i ploteczkach
Rogaliki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Rabarbar kroimy w drobną kostkę i całość posypujemy cukrem i mieszamy
2. Wszystkie składniki na ciasto dobrze ze sobą zagnieść. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odkładamy na 2 godzinę do lodówki – możemy na dłużej. Nawet na całą noc
3. Ciasto kroimy na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na koło i dzielimy na 16 części.
4. Na szerszą część trójkąta ułóż rabarbar z cukrem. zwijamy w rogaliczka. Od szerszej części do węższej .
5. Rogaliki smarujemy masłem i posypujemy małą ilością cukru.
6. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach od siebie i pieczemy około 25-30 min w 180 stopniach (góra-dół)
Komentarze