Rogaliki z ciasta serowo- maślanego

4.5 (187 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo smaczne, podobne wyglądem do ciasta francuskiego.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 250 g mąki,
    250 g masła,
    250 g sera imperiał
    1 łyżka pudru
    Marmolada, powidła lub czekolada- według uznania
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Rogal Ciasta Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki z ciasta serowo- maślanego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać masło ( zmrożone w zamrażarce, starte na tarce na grubych oczkach) nożem utrzeć jak na kruszonkę. Dodać ser, cukier puder i szybko zagnieść.Gotowe zawinąć w folię i chłodzić w lodówce ok 1 godzinę.
  • 2. Wałkować delikatnie, podsypująć mąką, na grubość ok 2 mm.
  • 3. Wycinać trójkąty. Na każdy układać kawałek marmolady, nutelli, albo kawałeczek czekolady i zawijać. Schłodzić ok 15-20 min.
  • 4. Posmarować rozmąconym bialkiem i posypać grubym cukrem kryształem.
    Piec ok 25-30 min w temp 180 stopni C, aż staną sie rumiane.

Porady

Ja do moich użyłam nadzienia orzechowego, ktore sama zrobiłam z orzechów arachidowych, stąd ta fotografia :) Ps. Najlepiej smakują ok godziny po upieczeniu, kiedy stają się kruche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować