Rogaliki drożdżowe z grzybowym farszem

4.5 (200 ocen)

Lepsze niż pierogi.

Składniki:

  • Do ciasta:
    2 dag. drożdży
    5 łyżek cukru
    1 szklanka letniego mleka
    3 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    3 łyżki stopionego masła
    szczypta soli
    Do farszu:
    8 dag suszonych grzybów
    1 duża cebula
    1 łyżka oliwy
    1 czerstwa bułka
    1/2 szklanki gorącego mleka
    3 łyżki bułki tartej
    sól
    czarny pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Rogaliki drożdżowe z grzybowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzyj z cukrem, łyżką mleka i 2 łyżkami mąki. Zaczyn przykryj, odstaw do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiej do miseczki. Dodaj sól, resztę mleka, 1 jajko i wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiaj, aż zacznie odstawać od ścianek naczynia. Wtedy wlej masło, jeszcze raz dobrze zagnieć i odstaw pod przykryciem na 40 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Grzyby zalej wodą, mocz ok. 30 minut. Potem doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i ugotuj do miękkości. Cebulę pokrój w kostkę, zrumień na oliwie. Bułkę namocz w mleku, odciśnij i razem z grzybami oraz cebulą przepuść przez maszynkę. Dosyp bułkę tartą. Farsz przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
  • 3. Kiedy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Podziel na dwie części i cienko rozwałkuj. Każdy z placków potnij na 10 trójkątów. Rozłóż na nich po porcji grzybowego farszu. Zwiń, zaczynając od podstawy. Uformuj rogaliki. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem.
  • 4. Ostatnie jajko roztrzep widelcem. Posmaruj nim rogaliki. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piecz 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.35 (209 ocen)

rogaliki

To może cię zainteresować