rogaliki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tym razem proponuję przepis na rogaliki drożdżowe wyniesiony z mojego domu rodzinnego. W pierwotnej wersji były nadziewane budyniem, ale próbowałam też nadziewać je powidłami, masą makową i jabłkami. Właściwie każda wersja ma swoich zagorzałych fanów, trudno wybrać najlepszą :-) Dzisiaj będą więc rogaliki, które robię najczęściej, czyli nadziewane jabłkami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    250 g margaryny
    1 szklanka kwaśnej śmietany
    100 g drożdży
    2 łyżki cukru
    2 jabłka (najlepiej antonówki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Ciastka Rogaliki

Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki (oprócz jabłek) łączę i dokładnie zagniatam na gładkie i elastyczne ciasto. Dzielę je na 6 części (wolę rogaliki małe, takie na jeden kęs). Każdą część wałkuję dość cienko, staram się, żeby placek miał kształt jak najbardziej zbliżony do koła, które dzielę promieniście na 8 trójkątów. Jabłka obieram i kroję na dość małe kawałeczki. Na każdym trójkącie układam jeden kawałek jabłka i zwijam rogaliki. Układam na blaszce wyłożonej papierem, piekę około 25 minut (do zrumienienia) w temperaturze 180 stopni. Wystudzone rogaliki posypuję cukrem - pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jabłka Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować