Przepis ten dostałam od mojej cioci..krąży w naszej rodzinie od zawsze.Jest łatwy a rogaliki przepyszne.Mój mąż je uwielbia,a gdy je zrobię znikają od razu.
Składniki:
1 kg maki pszennej,
4 łyżki kwaśnej śmietany,
5 łyżek cukru,
2 kostki margaryny Kasi,
4 jajka,
10 dag drożdży,
słoik marmolady,
białko z jajka.
Rogaliki drozdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę przesiać do miski, dodać śmietanę, cukier, kawałki margaryny, jajka i drobno pokruszone drożdże. Wszystkie składniki wyrobić na gładką masę. Z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię i na 2h odstawić do lodówki.
2. Po 2h ciasto wyrabiać na stolnicy podsypanej mąką, odkrawać po kawałku z które rozwałkować w formę koła, którą pociąć na trójkąty (pionowo na pół,poziomo i po skosie kilkakrotnie),kłaść marmoladę. Rogaliki smarować białkiem, pic 35 min w 180 stopniach
Komentarze