Rogaliki drozdżowe

4.5 (167 ocen)

Przepis ten dostałam od mojej cioci..krąży w naszej rodzinie od zawsze.Jest łatwy a rogaliki przepyszne.Mój mąż je uwielbia,a gdy je zrobię znikają od razu.

Składniki:

  • 1 kg maki pszennej,
    4 łyżki kwaśnej śmietany,
    5 łyżek cukru,
    2 kostki margaryny Kasi,
    4 jajka,
    10 dag drożdży,
    słoik marmolady,
    białko z jajka.
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki drozdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę przesiać do miski, dodać śmietanę, cukier, kawałki margaryny, jajka i drobno pokruszone drożdże. Wszystkie składniki wyrobić na gładką masę. Z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię i na 2h odstawić do lodówki.
    2. Po 2h ciasto wyrabiać na stolnicy podsypanej mąką, odkrawać po kawałku z które rozwałkować w formę koła, którą pociąć na trójkąty (pionowo na pół,poziomo i po skosie kilkakrotnie),kłaść marmoladę. Rogaliki smarować białkiem, pic 35 min w 180 stopniach

Porady

z podanych proporcji wychodzi około 80 rogalików

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować