Rogale z pysznym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, mleka, wody, cukru i oleju zrobic rozczyn i odstawic w ciepłe miejsce. gdy rozczyn podrośnie, wlac go do przesianej mąki z solą i wyrobic jednolite ciasto. Podzielic je na porcje, tak by z każdej można było zrobic rogala. Mięso mielone podsmażyc, dodac pokrojoną cebulę i podsmażone pieczarki z szynką. Chwilę smażyc, po czym dodac sos boloński, zioła i przyprawy. Gotowac ok. 40 minut na niewielkim ogniu, często mieszając, tak by sos zgęstniał. Porcje ciasta rozwałkowac i posmarowac przecierem. Na każdą nałożyc sporą częśc przestygniętego farszu, pokrojoną paprykę i starty żółty ser. Całośc zwinąc w rulon i zgiąc w kształt rogala. Wierzch posmarowac przecierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 20-25 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia posypac po wierzchu żółtym serem. Podawac z sosem czosnkowym.
Sos: Majonez wymieszac z jogurtem, dodac zawartośc torebki herbaty miętowej i przeciśniete przez praskę ząbki czosnku. Doprawic solą i pieprzem i wymieszac. Schłodzic w lodówce.
Komentarze