Rogale drożdżowe pachnące wanilią z konfiturą różaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z pokruszonych drożdży 50 ml ciepłego mleka, łyżeczki cukru, 2 łyżek mąki zrobić zaczyn. Odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia
Do reszty ciepłego mleka dodać posiekane masło i delikatnie podgrzać.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, resztę cukrów, wymieszać a następnie ,wlać rozczyn, wymieszać, dodać jajka i stopniowo wlewać lekko ciepłe mleko z masłem cały czas wolno mieszając .
Ciasto wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny minut do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 2 części , rozwałkować i kroić na trójkąty.
Układać po łyżce konfitury różanej , zawijać, zaczynając od podstawy trójkąta.
Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik za pomocą pędzelka posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor przez ok. 18-20 minut. Po upieczeniu lekko oprószyć cukrem pudrem,
smacznego.
Komentarze