Rogale drożdżowe pachnące wanilią z konfiturą różaną

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

mięciutkie, aromatyczne, sycące....bardzo smaczne:)

  • 50 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    30 g świeżych drożdży
    3/4 szklanki mleka
    100 g masła
    3 łyżki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    szczypta soli
    2 jajka
    do posmarowania:
    żółtko + 1 łyżka mleka
    oraz konfitura różana
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogale Rogaliki

Rogale drożdżowe pachnące wanilią z konfiturą różaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z pokruszonych drożdży 50 ml ciepłego mleka, łyżeczki cukru, 2 łyżek mąki zrobić zaczyn. Odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia
    Do reszty ciepłego mleka dodać posiekane masło i delikatnie podgrzać.
    Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, resztę cukrów, wymieszać a następnie ,wlać rozczyn, wymieszać, dodać jajka i stopniowo wlewać lekko ciepłe mleko z masłem cały czas wolno mieszając .
    Ciasto wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny minut do wyrośnięcia.
    Ciasto podzielić na 2 części , rozwałkować i kroić na trójkąty.
    Układać po łyżce konfitury różanej , zawijać, zaczynając od podstawy trójkąta.
    Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik za pomocą pędzelka posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
    Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor przez ok. 18-20 minut. Po upieczeniu lekko oprószyć cukrem pudrem,
    smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Konfitura malinowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować