Risotto z pieczarkami i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie w szerokim rondlu o grubym dnie, dodajemy posiekany ząbek czosnku. Małe pieczarki dzielimy na ćwiartki i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty z cebulą.
W osobnym naczyniu kostkę grzybową rozpuszczamy w 2 szklankach wody.
Wsypujemy szklankę opłukanego i osączonego ryżu do cebuli i pieczarek, smażymy ok. 3 minut, dolewamy 1 szklankę bulionu i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
Potem dolewamy resztę bulionu,doprawiamy i dusimy pod przykryciem ok 10 minut.
Pod koniec gotowania dodać osączony groszek, wymieszać i zostawić danie na 2-3 minuty aż odparuje. Spulchnić widelcem.
Komentarze