Risotto z Pieczarkami i Groszkiem

4.49 (150 ocen)

  • 25 min

Szybkie i pyszne danie w sam raz na obiad.

  • 25 min

Składniki:

  • 1 szklanka długoziarnistego ryżu
    1 duża cebula
    1 duży ząbek czosnku
    100 g groszku konserwowego
    200 g małych pieczarek
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 kostka grzybowa Knorr
    sól, pieprz, tymianek
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Risotto z pieczarkami i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażymy pieczarki i cebulę 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie w szerokim rondlu o grubym dnie, dodajemy posiekany ząbek czosnku. Małe pieczarki dzielimy na ćwiartki i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty z cebulą.
    W osobnym naczyniu kostkę grzybową rozpuszczamy w 2 szklankach wody.
    Wsypujemy szklankę opłukanego i osączonego ryżu do cebuli i pieczarek, smażymy ok. 3 minut, dolewamy 1 szklankę bulionu i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
    Potem dolewamy resztę bulionu,doprawiamy i dusimy pod przykryciem ok 10 minut.
    Pod koniec gotowania dodać osączony groszek, wymieszać i zostawić danie na 2-3 minuty aż odparuje. Spulchnić widelcem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować