Risotto z kurczakiem

4.5 (153 ocen)

  • 30 min

Pyszne, delikatne i odpowiednie na każdą okazję.

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg ryżu do risotto, brązowego albo najzwyklejszego białego
    2 piersi kurczaka
    1 puszka groszku
    1 puszka kukurydzy
    pół papryki z każdego koloru
    1 mała cebula
    2 łyżki masła
    Przyprawy:
    sól
    pieprz
    papryka słodka
    zioła prowansalskie
    1 kostka rosołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotujący się ryż 1. Ryż zalewamy wodą, którą doprawiamy solą, pieprzem, troszeczkę papryką i jedną kostką rosołową. Gotujemy aż napęcznieje i będzie gotowy.
  • Papryka z cebulką 2. Paprykę czerwoną, żółtą, zieloną (ja miałam tylko czerwoną) i cebule kroimy w kostkę, i wrzucamy na rozgrzane na patelni masło. Podsmażamy, aż warzywa będą lekko szkliste, a papryka miękka.
  • Kurczak 3. Następnie kroimy kurczaka w kostkę i posypujemy go do smaku papryką, solą, pieprzem i ziołami. Wrzucamy na patelnie i obsmażamy.
  • Prawie gotowe 4. Do ryżu z kurczakiem dodajemy groszek, kukurydze, paprykę, cebulę i wszystko delikatnie mieszamy.
  • Ryż z kurczakiem 5. Kiedy ryż jest już ugotowany, dodajemy do niego podsmażonego kurczaka i mieszamy.
  • Gotowe risotto 6. Nakładamy na talerz i posypujemy najlepiej świeżą pietruszką lub szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Ryż Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Risotto z warzywami i kurczakiem

To może cię zainteresować