Risotto z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż zalewamy wodą, którą doprawiamy solą, pieprzem, troszeczkę papryką i jedną kostką rosołową. Gotujemy aż napęcznieje i będzie gotowy.
2.Paprykę czerwoną, żółtą, zieloną (ja miałam tylko czerwoną) i cebule kroimy w kostkę, i wrzucamy na rozgrzane na patelni masło. Podsmażamy, aż warzywa będą lekko szkliste, a papryka miękka.
3.Następnie kroimy kurczaka w kostkę i posypujemy go do smaku papryką, solą, pieprzem i ziołami. Wrzucamy na patelnie i obsmażamy.
4.Do ryżu z kurczakiem dodajemy groszek, kukurydze, paprykę, cebulę i wszystko delikatnie mieszamy.
5.Kiedy ryż jest już ugotowany, dodajemy do niego podsmażonego kurczaka i mieszamy.
6.Nakładamy na talerz i posypujemy najlepiej świeżą pietruszką lub szczypiorkiem.
Komentarze