Pomysł na wykorzystanie resztek pieczonego kurczaka lub mięsa rosołowego.
60 min
Składniki:
Resztki z pieczonego kurczaka (może być mięso rosołowe)
Opakowanie makaronu tortelini
20 dag sera żółtego
1 mały por
5 ząbków czosnku
500 g przecieru pomidorowego
Sól, oregano, odrobina cukru
1 łyżka oleju
Resztkowa zapiekanka z kurczakiem i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim por pokrojony w pół plasterki. Przez wyciskarkę przecisnąć czosnek. Dodać do zeszklonego pora i chwilkę razem smażyć. Wlać do tego przecier pomidorowy i dodać przyprawy. Przykryć i dusić około 20 minut.
2.Tortelini ugotować al dente. Do garnka, w którym gotował się makaron wlać sos, dodać mięso, tortelini oraz połowę startego na tarce o dużych oczkach sera żółtego. Wszystko delikatnie wymieszać i umieścić w naczyniu do zapiekania. Na górę zapiekanki wyłożyć resztę startego żółtego sera. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze