Kruche ciasto z pysznym kremem kokosowym. Smakuje wybornie.

Składniki:

  • Ciasto:

    4 szklanki mąki pszennej
    3 żółtka
    25 dag margaryny
    2 łyżki smalcu
    1 szklanka cukru
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:

    2 i 1/2 szklanki mleka
    3 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    cukier waniliowy
    szklanka cukru kryształu
    30 dag masła
    25 dag kokosu
    1/2 szklanki adwokata
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Alkohole

Rafik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę posiekać i dodać do mąki. Wymieszać. Żółtka, cukier i cukier waniliowy roztrzepać w śmietanie i dodać do mąki. Wyrobić gładkie ciasto i schłodzić 20 min w lodówce. Ciasto wyjąć, podzielić na 4 części. Każdą część cienko rozwałkować i upiec 4 jednakowe placki.
  • 2. W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną.
    Dwie szklanki mleka zagotować z cukrami i dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając po łyżce budyniu, na końcu dodać 20 dag kokosu i adwokat.

    5 dag kokosu podsmażyć w garnku na łyżce masła do zrumienienia.
  • 3. Kruche placki przekładać kremem kokosowym. Wierzch ciasta posmarować masą i obsypać podpieczonym kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować