Radomianka

4.49 (187 ocen)

To ciasto często gości na naszym stole.

Składniki:

  • Na biszkopt :
    -6 jaj
    -1 szklanka cukru
    -2 łyżki mąki pszennej
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżki kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Na krem :
    -1 szklanka kwaśnej śmietany
    -1 kostka masła (250 g)
    -0,5 szklanki cukru
    -1 opakowanie cukru waniliowego
    Oraz :
    -polewa czekoladowa
    -wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Radomianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodawać po 1 żółtku i utrzeć na jednolitą masę.
    Pozostałe składniki (a więc: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia) wymieszać razem w oddzielnym naczyniu. Dodawać je po 1 łyżce do masy jajecznej. Mieszać ręcznie, a nie przy pomocy miksera! Gotowe ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm i piec w temperaturze 180 stopni przez ok.30-35 minut. Wystudzone przekroić na 3 krążki.
  • 2. KREM:Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Wciąż ucierając, dodawać do niego powoli śmietanę. Najlepiej robić to po 1 łyżce, wtedy mamy praktycznie pewność,że masa się nie zwarzy.
  • 3. Kremem przełożyć krążki ciasta. Wierzch polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować