Ciasto:
200g krupczatki
100g masła
1 jajko
3 łyżki ( wody lub mleka)
szczypta soli, jak na słono, to dorzucam rozmarynu
... i co najpiękniejsze, żadnego ręcznego wyrabiania, do miksera na 30 sek., dokładniej do momentu, aż uformuje się kula. Następnie na min. 30 minut do lodówki i na formę ( koniecznie metalową, nie ceramiczne czy silikonowe ) , 200 st. na. 15 min.
Farsz:
350 g szpinaku
3-4 ząbki czosnku
100g szynki szwardzwaldzkiej
3 jajka
100 ml śmietanki 18-30%
8-10 zielonych szparag(ów)
kozi ser (1/2 roladki)
trochę startego parmezanu
kilka pomidorków koktajlowyc
Quiche - szpinak, szparagi, kozi ser i ... rose ! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: ... co najpiękniejsze, żadnego ręcznego wyrabiania, do miksera na 30 sek., dokładniej do momentu, aż uformuje się kula. Następnie na min. 30 minut do lodówki i na formę ( koniecznie metalową, nie ceramiczne czy silikonowe ) , 200 st. na. 15 min.
Szparagi odłamujemy lub obieramy na końcówkach, odcinamy tak, aby zostały nam kawałki z główkami do udekorowania wierzchu tarty, resztę kroimy w kostkę i mieszamy z resztą składników. Na podpieczone ciasto wykładamy wymieszaną masę, układamy na wierzch szparagi, pomidorki i ser kozi. Zapiekamy dodatkowo ok. 20 minut w 220 st.
Do tarty od razu otworzyłem Kekfrankos Rose Duzsi Tamas 2011 ( http://www.nasze-wina.pl/core/wine/9745/ , idealny.
Porady
Przed nałożeniem ciasta trzeba je nakłuć widelcem i z lekka upiec, żeby nie nasiąkło farszem, w końcu ma być kruche ;)
Komentarze