• 3 godz. 10 min

Quiche, czyli inaczej tarta na słono. Efektowne danie.

  • 3 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 2 szkl. mąki pszennej
    - pół kostki margaryny
    - 2 jajka
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - sól, pieprz
    Farsz:
    - po pół puszki fasoli białej i czerwonej
    - 1 duża papryka czerwona
    - puszka kukurydzy
    - 3 kiełbaski typu śląska
    - 20 dag pieczarek
    - 1 cebula
    - 20 dag sera
    - 3 jajka
    - średniej wielkości słoik z majonezem
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Quiche - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto przygotowane do pieczenia 1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie formę wykładamy ciastem, przekuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20-30 min. Czas należy kontrolować.
  • Gotowy do zapieczenia 2. Fasole i kukurydzę odsączamy, paprykę, kiełbasę i pieczarki kroimy w kostkę, cebulę natomiast w piórka. Ser ścieramy na tarce. Część sera ok. 1/3 odkładamy, resztę łączymy z jajkami i majonezem, doprawiamy do smaku. Na upieczone ciasto układamy kolejno: część masy serowej, fasolę, paprykę, kukurydzę, część masy serowej, cebulę, kiełbasę, pieczarki, pozostałą część masy serowej i posypujemy serem, który wcześniej odłożyliśmy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40min.
    I gotowe :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować