Quiche, czyli inaczej tarta na słono. Efektowne danie.
3 godz. 10 min
Składniki:
Ciasto:
- 2 szkl. mąki pszennej
- pół kostki margaryny
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól, pieprz
Farsz:
- po pół puszki fasoli białej i czerwonej
- 1 duża papryka czerwona
- puszka kukurydzy
- 3 kiełbaski typu śląska
- 20 dag pieczarek
- 1 cebula
- 20 dag sera
- 3 jajka
- średniej wielkości słoik z majonezem
- sól, pieprz
1.Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie formę wykładamy ciastem, przekuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20-30 min. Czas należy kontrolować.
2.Fasole i kukurydzę odsączamy, paprykę, kiełbasę i pieczarki kroimy w kostkę, cebulę natomiast w piórka. Ser ścieramy na tarce. Część sera ok. 1/3 odkładamy, resztę łączymy z jajkami i majonezem, doprawiamy do smaku. Na upieczone ciasto układamy kolejno: część masy serowej, fasolę, paprykę, kukurydzę, część masy serowej, cebulę, kiełbasę, pieczarki, pozostałą część masy serowej i posypujemy serem, który wcześniej odłożyliśmy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40min.
I gotowe :-)
Komentarze