Zakwas buraczany dla biegaczy oraz na anemię

4.49 (190 ocen)

  • 30 min

Na przepis trafiłam przypadkiem w internecie, spróbowałam. Jestem biegaczem i honorowo oddaję krew, a buraki są doskonałe na krew i szczególnie polecane biegaczom, dodatkowo polepszają odporność organizmu. Postanowiłam spróbować i po kilku próbach opracowałam własny, idealny przepis. Bardzo prosty!

  • 30 min

Składniki:

  • Sok:
    - ok. 2 kg buraków ( najlepiej niedużych i twardych),
    - ok. 2 litra wody niegazowanej + 0,5 litra wody przegotowanej ciepłej,
    - 5 ząbków czosnku,
    - liść laurowy,
    -kilka ziaren ziela angielskiego,
    -kilka ziaren pieprzu,
    - 2 łyżeczki soli,
    -1 łyżeczka cukru
    Dodatkowo: duży ok. 4 litrowy szklany słój do kwaszenia ogórków
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Napoje Zakwas

Zakwas buraczany dla biegaczy oraz na anemię - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obieramy, kroimy na niewielkie plasterki. Dokładnie wyparzamy słój oraz umieszczamy w nim plasterki buraków, zalewamy wodą do połowy.
  • image-0gmkfxs 2. Dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku praz pozostałe przyprawy, łącznie z solą i cukrem. Dopełniamy słój pozostałą wodą.
    Przykrywamy gazą lub czystą ścierką, obwiązujemy gumką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • image-1xwctcu 3. Po 3 dniach odkrywamy i zbieramy wytworzoną na wierzchu pianę.
  • image-0jydev5 4. Po kolejnych 4 dniach odcedzamy zakwas i zlewany do butelek.
    Gotowe!!

Porady

Zakwas można przechowywać w lodówce przez ok. 1 miesiąc, jak również wykorzystać jako bazę do barszczu czerwonego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować