Domowy zakwas z buraków zawsze robię do świątecznego barszczu. Składniki dobrałam według swojego uznania. Wychodzi bardzo dobry.
Składniki:
1 kg buraków czerwonych
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
5 ząbków obranego czosnku
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
1 łyżeczka kminku
2 goździki
kromka razowego chleba na zakwasie
1 i ½ l wody
Zakwas buraczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki umyć, obrać i pokroić na drobne kawałki. Przełożyć do wyparzonego glinianego garnka lub słoika i dodać przyprawy. Zalać letnią przegotowaną wodą wymieszaną z solą i cukrem, dodać kromkę chleba. Przykryć gazą i odstawić na 5 dni w temperaturze pokojowej.
Po jednym dniu kiszenia płyn można przemieszać.
Zakwaszony płyn przecedzić przez gazę. Można go wykorzystać do barszczu czerwonego lub pić jako napój. Jest bardzo zdrowy, wzmacnia i uodparnia.
Komentarze