Zakwas buraczany

  • wyświetlono: 1128 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Domowy zakwas z buraków zawsze robię do świątecznego barszczu. Składniki dobrałam według swojego uznania. Wychodzi bardzo dobry.

Składniki

1 kg buraków czerwonych
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
5 ząbków obranego czosnku
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
1 łyżeczka kminku
2 goździki
kromka razowego chleba na zakwasie
1 i ½ l wody

Sposób przygotowania przepisu:

Zakwas buraczany

  • 1. Buraki umyć, obrać i pokroić na drobne kawałki. Przełożyć do wyparzonego glinianego garnka lub słoika i dodać przyprawy. Zalać letnią przegotowaną wodą wymieszaną z solą i cukrem, dodać kromkę chleba. Przykryć gazą i odstawić na 5 dni w temperaturze pokojowej.
    Po jednym dniu kiszenia płyn można przemieszać.
    Zakwaszony płyn przecedzić przez gazę. Można go wykorzystać do barszczu czerwonego lub pić jako napój. Jest bardzo zdrowy, wzmacnia i uodparnia.

Porady

Zakwas można przechować w lodówce do 7 dni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzudania_dla_urodyburakiprzyprawyzakwas

Komentarze

Podobne przepisy

Barszcz czerwony bez zakwasu

Dodane przez: trzpiotkawkuchni

Barszcz Czerwony bez zakwasu

By podać na wigilii (i nie tylko)...

Żurek na zakwasie

Dodane przez: bogusia82

Żurek na zakwasie

Żurek na naturalnym zakwasie jest...

Żurek z ziemniakami na zakwasie

Dodane przez: anemon

Żurek z ziemniakami na zakwasie

Jest to bardzo smaczna, zdrowa...

domowy zakwas

Dodane przez: Nina80

domowy zakwas na żurek

domowy zakwas na żurek, przygotowuje...

Zakwas na żur

Dodane przez: Jola1977-1977

Zakwas na żur

Zrobienie zakwasu na żur, to tylko...

Zakwas na barszcz

Dodane przez: Kloruś

Zakwas na barszcz

Nic nie smakuje tak na wigilijnym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE